top of page

Werkvormen

Systeemtheorie:
 

In deze richting kun je gedrag niet los zien van het gedrag van anderen. Je probeert gedrag te begrijpen vanuit de ruimere context van de cliënt. De cliënt is door zijn context geworden wie hij is en die is situatiegebonden. Hierdoor is ieders "werkelijkheid" anders. Zo gaan de therapeut en zijn cliënt in gesprek, samen op weg, ieder met zijn eigen werkelijkheden. 
 

 

Hulpmiddelen om de cliënt goed te begrijpen zijn b.v. het opmaken van een genogram (stamboom) een sociogram, een tijdslijn of het opstellen van een familieopstellinv b.v door middel van duplopoppetjes.

 
​
Narratieve stroming:
 
Binnen deze benadering van het systeemdenken is het vinden van de "waarheid", een zinvol leven en identiteit een zoektocht naar een samenhangend verhaal. Hierin ontwikkel of construeer je de werkelijkheid en geef je er een betekenis aan door middel van taal. 
 
Het is vanuit deze benadering dat ik het werken met "beelden" plaats en waar ik eventueel gebruik van maak. 
 

 

Emotionally Focused Couples Therapy (EFT):

 

Een krachtig en succesvol model voor relatietherapie dat werd ontwikkeld door Sue Johnson en bouwt voort op het gelijknamige boek "Houd Me Vas"t. Voor partners die geloven in hun relatie, maar op zoek zijn naar een weg om de verbinding opnieuw te versterken en de liefde te herontdekken.

 

 

 

'Praten' met kinderen: spelen, spreken en doen:

 

Bij het werken met kinderen stuit je regelmatig op de grenzen van het hulpverleningsgesprek. Het lijkt alsof je over ernstige problemen enkel op ernstige wijze met kinderen mag spreken. Of er zijn kinderen die niet zo verbaal zijn of die zich door ‘woordenhulp’ niet begrepen of aangesproken voelen.

Op die momenten is het belangrijk samen met kinderen te zoeken naar werkvormen die aansluiten bij hun leef- en belevingswereld.

In de therapie ga ik aan de slag met speel-, doe- en spreekmethoden die kunnen afbakenen wat moeilijk hanteerbaar of draagbaar is. Ik zoek naar manieren om steunbronnen, krachten en mogelijkheden van het kind, die ‘onzegbaar’ aanwezig zijn, zichtbaar te maken.         

 

 

Fotografie in een therapeutische sessie:

 

Bij het "foto-instrument" zijn beelden, metaforen of foto's de visuele prikkels en het belangrijkste middel om in te zetten. Ik merk dat ik met foto's en afbeeldingen makkelijker verbindingen leg met de verschillende betekenissen van het levensverhaal, (het zelfverhaal) dan enkel met het gesproken woord. Door met jou in dialoog te gaan over de beelden, of door er op een creatieve manier mee aan de slag te gaan, tracht ik diepere betekenissen, verborgen gedachten, gevoelens en ervaringen met betrekking tot een thema vast te leggen.

 
 
 
Intake:
 

Allereerst plannen we een intakegesprek waarin we kennismaken en jij me vertelt wat jouw vraag of zorg is.

Hierin geef ik je eveneens meer uitleg over mijn werkwijze. 

Het intakegesprek  geeft ons een idee hoe we samen best van start kunnen gaan.

 

In de loop van de gesprekken evalueren we regelmatig en stemmen we af hoe vaak je komt en hoe lang het nodig is.

De therapie wordt afgesloten met een afrondingsgesprek.

 
 

De krekel past zich aan bij vibraties, hij is intuïtief, sensitief, bewust en communicatief. Hij staat bekend om zijn verrijzenis/heropstanding, transformatie, veranderingen en groei.

bottom of page